MS Pearl Seaways er det eldste, men største, av de to skipene som trafikkerer ruten mellom Oslo, Frederikshavn og København. Skipet ble bygget i Finland i 1988 og ble overtatt av DFDS og satt inn på ruten i 2001 og har således godt over 20 års fartstid mellom Oslo og København. Skipet har blitt renovert og oppgradert en rekke ganger og fremstår som et velholdt, selv om alderen begynner å vises på lugarer og enkelte av fellesområdene.
Lugarer
Skipet har en rekke ulike lugarkategorier fra de enkleste og rimeligste innvendige lugarene til større og mer luksuriøse utvendige lugarer. De mest luksuriøse lugarene inkluderer fri tilgang til en egen lounge med snacks, alkoholholdig- og alkoholfri drikke, samt en egen oppgradert frokost. Vi valgte å teste en standard innvendig lugar og en Commodore lugar på denne reisen.
Standard lugaren er svært liten og består av to senger, et lite bord og en krakk. Enkelte, men ikke all standard lugarene er også utstyrt med en flatskjerm TV med noen få norske, danske, svenske og internasjonale kanaler, samt kart og bro kamera. Vår lugar fremstå som svært slitt og virket ikke til å ha blitt renovert siden DFDS overtok skipet. Madrassene i sengene var svært slitte og var modne for utskiftning. Sengetøyet fremsto som rent. Renholdet for øvrig var svært dårlig og det ble funnet smuss og matrester fra tidligere gjester i krokene. Baderommet var svært trangt og besto av et toalett, vask og en dusj med et slitt dusjforheng. Det var plassert dispensersåpe ved vasken og i dusjen. Håndklærne var rene, men fremsto som slitte og kunne med fordel ha vært byttet ut.



Commodore lugaren er den rimeligste av premium lugarene og inkluderer oppgradert frokost og minibar med to vannflasker og to små flasker med Brut. Tilgang til skipets premium lounge er imidlertid ikke inkludert. Commodore lugarene på Pearl Seaways fremstår som romslige med en dobbeltseng, sittegruppe, garderobeskap, minibar, flatskjerm TV og en vinduskarnapp med store vinduer som gir flott havutsikt. Sengen var pent oppredd med nystrøken og rent laken. Madrassen var komfortabel og virket til å være velholdt. Vedlikeholdet var generelt bra, selv om det var enkelte slitasjemerker på møblement, dører og karmer. Renholdet kunne vært bedre og det ble funnet en gammel epleskrott og en halvspist lime i minibaren. Til tross for at de ansatte ble informert om dette, ble det ikke utført renhold av lugaren på reisen, noe som ble opplevd som dårlig. Baderommet på Commodore lugaren var noe større enn på standardlugaren og inneholdt vask, dusj og toalett. I tillegg til dispensersåpe ved vasken og i dusjen var det også satt frem flasker med sjampo, dusjsåpe og conditioner, noe som var med på å løfte opplevelsen.



Fellesområder
Skipets fellesområder fordeler seg over to dekk (dekk 7 og 8). På dekk 7 finner du resepsjonen, taxfree butikken, kaffebaren «Coffee Crew» og buffetrestauranten «7 Seas». På dekk 8 finnes à la carte restauranten «Blue Riband», den italiensk inspirerte restauranten «Little Italy», grillrestauranten «Explorer», samt vinbaren «Northern Lights», puben «Navigators» og dansebaren «Colombus Club». I tillegg til dette finnes det et lekeområde for barn og et lite område med bassenger helt forut i skipet på dekk 6. Fellesområdene har et moderne preg og fremstår som rene og freshe. De ulike barene og restaurantene fremstår som intime og hyggelige og har et utvalg som gjør at alle finner noe de liker.
Det store savnet om bord på skipet er en døgnåpen plass hvor en kan kjøpe enklere retter, for de som ikke ønsker å spise på restaurant, eller de av gjestene som ønsker et lett måltid ut i de sene nattetimer.



Spisesteder
Explorer Restaurant
Explorer Restaurant er skipets grillrestaurant og tilbyr et godt utvalg av tradisjonelle biff-retter i tillegg til retter basert på svin, kylling og laks. Stedet tilbyr også vegetariske alternativer. I tillegg til hovedrettene finnes det et utvalg av spennende forretter og desserter.
Ved ankomst ble vi møtt av en munter og vennlig servitør som viste oss til et hyggelig vindusbord. Både spise- og drikke menyen ble raskt presentert og den kunnskapsrike servitøren fortalte på forespørsel om de ulike typene øl som ble tilbudt. Bestilling av maten ble gjort ved å krysse av for de ønskede rettene på et skjema som var lagt frem på hver kuvert, noe som fungerte greit.
Til forrett valgte vi å bestille oksetartar og til hovedrett valgte vi å bestille henholdsvis grillet Iberica Presa svin og grillet oksemørbrad. Begge rettene ble servert med pommes frites, bearnaisesaus og trøffelsmør. En kurv med hjemmelaget brød og smør ble raskt satt frem på bordet av den hyggelige servitøren og forretten ble servert etter ca. femten minutters venting, noe som var innenfor i forhold til type sted.
Oksetartaren hadde en flott og kunstnerisk presentasjon, var frisk og virket til å være laget på ferske råvarer. Selve tartaren var laget på malt oksekjøtt og hadde en flott konsistens med god tyggemotstand. Tilbehøret i form av syltet sopp, jordskokk chips, et tynt sprøtt knekkebrød, salt og olje var med på å skape flere gode smaker som gjorde tartaren til en smaksbombe i positiv forstand. Dette var svært godt og en fantastisk start på måltidet.
Hovedrettene ble servert ca. femten minutter etter at forretten var ryddet av, noe som ble opplevd som et passende serverings tempo.
Begge hovedrettene hadde den samme presentasjonen og fremsto som innbydende, selv om noe mer grønt hadde vært med på å toppe presentasjonen. Pommes fritsen ble servert i egne kurver og både bearnaisesausen og kryddersmøret ble servert i egne skåler, noe som var ryddig og delikat.
Det grillede stykket med Iberico Presa hadde en passende stekningsgrad og fremsto som saftig. Kjøttet var rik på smak, passe krydret og hadde en fin grillskorpe, noe som var med på å toppe smaksopplevelsen. Pommes fritsen hadde en fin konsistens og smakte utmerket, det samme gjaldt for både bearnaisesausen og trøffelsmøret, som begge var med på å løfte opplevelsen.
Oksemørbraden hadde perfekt stekningsgrad og fremsto som svært mørt. Kjøttet smakte godt og hadde en fin grillsmak som var med på å løfte opplevelsen. Tilbehøret som var det samme som til den andre retten smakte svært bra og sto seg godt til denne retten.
Begge rettene virket til å være laget på friske og ferske råvarer og smakte utmerket.
Vi ble godt fulgt opp av den hyggelige og kunnskapsrike servitøren i løpet av måltidet og vi ble spurt om maten smakte og raskt tilbudt mer å drikke når glasset var tomt. Vi fikk raskt kontakt når vi ønsket å betale og fikk en hyggelig hilsen da vi forlot restauranten.
På bakgrunn av ovennevnte kan vi anbefale Explorer Restaurant på det varmeste og vi vil helt sikkert besøket restauranten igjen.



7 Seas buffetrestaurant
7 Seas er skipets buffetrestaurant hvor både frokost og middagsbuffet blir servert. Til forskjell fra flere av de andre skipene som seiler mellom Norge og kontinentet er drikke ikke inkludert i middagsbuffeten og må kjøpes i tillegg. På vår reise tidlig i desember ble det servert julebuffet.
Etter å ha stått noen minutter i kø ved inngangen ble vi tatt imot av en noe stresset, men vennlig, servitør som viste oss til et hyggelig vindusbord i den store buffetrestauranten. Den ansatte presenterte raskt drikkemenyen og tok opp drikkebestilling før han lunt forklarte at det bare var å forsyne seg av buffeten.
Det var et greit utvalg av både kalde- og varme retter, samt desserter. Utvalget ble imidlertid opplevd som noe mindre enn på tilsvarende buffetrestauranter på andre ferger som trafikkerer mellom Norge og kontinentet. De ulike rettene virket imidlertid til å være av god kvalitet og var presentert på en ryddig og innbydende måte. Det var imidlertid lite som minnet om norsk julemat, noe som kanskje er naturlig med tanke på at det er et dansk skip? Savnet etter et godt stykke ribbe og en god brun saus var imidlertid til å føle på og her burde DFDS gjort noen grep for å tilpasse seg de norske gjestene, som på vårt cruise var i flertall ombord. Den øvrige maten og dessertene smakte greit – men i forhold til prisen på buffeten opplevde vi å få liten valuta for pengene.
Det var en stresset stemning i restauranten, med mange gjester, lange køer og et personale som løp i rundt. Støynivået var generelt høyt og gjorde det vanskelig å få til noen god samtale rundt bordet. De ansatte ryddet raskt av bordene, men vi savnet noe mer smil og hyggelige kommentarer. Vi ble ikke tilbudt noe mer å drikke når glassene var tomme og fikk ingen hilsen eller oppmerksomhet da vi forlot restauranten.
Vi opplevde utvalget på buffeten som noe begrenset og kjedelig. En stresset stemning, høyt støynivå og stressede ansatte var også med på å trekke ned totalopplevelsen. Vi kan på bakgrunn av dette ikke anbefale spisestedet og vil heller velge andre alternativer om vi er om bord på skipet igjen.
Frokost
Frokost eller «morgenmad» som det heter på dansk blir servert som buffet i restaurant 7 Seas. I tillegg til dette serveres det en oppgradert frokost i Explorer Restaurant for reisende med Commodore Class lugarer.
Det er «free seating» i begge restaurantene og utvalget på frokostbuffetene er bra, men ikke fullt så overdådig som på mange av hotellene i Norge og Skandinavia som kniver om å servere den beste (og største) frokosten. Du kan forvente å finne et godt utvalg av hjemmebakte brød, rundstykker og wienerbrød, tre sorter kjøttpålegg, leverpostei, flere typer ost, syltetøy og oppkuttede grønnsaker i tillegg til varmmaten som består av amerikanske pannekaker, kokt egg, eggerøre, bacon, tomtatbønner og stekte pølser. I tillegg er det gratis kaffe, te, juice, vann og melk. Min personlige favoritt er de ferskbakte og sprøe danske rundstykkene.
På den oppgraderte frokosten i Explorer Restaurant er utvalget noe bedre og det finnes blant annet spekemat, laks, ulike omeletter og oster, samt ferskpresset juice og ulike smoothies. Råvarene som blir benyttet virker til å være av høy kvalitet og smaker utmerket, men unntak av eggerøren som virker til å være produsert ved hjelp av eggepulver.
Stemningen i frokost restaurantene er livlig og det kan forventes noe kø ved buffet diskene om man ikke velger å stå opp veldig tidlig eller å innta frokosten rett før ankomst. Personalet oppleves stort sett som vennlige, men det mangler enkelte smil og noen hyggelige fraser ved ankomst og underveis i måltidet. Bordene blir raskt ryddet av og serveringsfatene blir hele tiden supplert slik at de ikke er tomme.
Frokosten på DFDS er for min del en av høydepunktene ombord og er noe jeg absolutt kan anbefale andre.



Underholdning
Underholdningen hos DFDS har vært uendret i flere år og består av et danseband som spiller opp til dans i Colombus Club, en trubadur i Navigators Pub og en pianist i Northern Ligth Pub. I tillegg til dette er det Hesteveddeløp og flere barneaktiviteter ombord. Til tross for at det ikke satset på show som hos mange av de andre fergeselskapene ser det ut til at gjestene ombord setter pris på underholdningen og koser seg med dette – selv om det kanskje er på tide med noe fornyelse?
Konklusjon
En reise med DFDS er et hyggelig avbrekk fra hverdagen om en liker livet ombord og følelsen av å være på havet. Restauranttilbudet ombord er variert og til tider svært bra, om en ser bort i fra buffeten som ikke leverer til forventningene. Lugarene fremstår som noe slitt og trenger sårt å bli renovert. Underholdningen ombord er slik den alltid har vært og trengs også kanskje å renoveres? Servicen fra de ansatte ombord fremstår som varierende og her bør det arbeides med å få implementert et mer likt syn på gjestebehandling og service. Alt i alt trives jeg ombord på Pearl Seaways og hos DFDS – det sier kanskje vel så mye om meg som om rederiet.