Restauracja Rynek 95 har en flott beliggenhet på hovedtorvet i gamlebyen Poznan. Ved vårt besøk en lørdag i desember var restauranten fullsatt av gjester og vi ble stående noen minutter i kø for å få tildelt et bord. Den ansatte i døren som styrte køen var imidlertid svært imøtekommende og hyggelig.
Vi ble tildelt et bord i restaurantens kjelleretasje som bestod av flere rom og avdelinger. Rommene hadde et rustikt preg med buede tak og vegger i teglstein og solide møbler i mørkt treverk. Belysningen i rommet var dempet, men vi savnet levende lys på bordene, noe som hadde vært med på å gjøre opplevelsen mer autentisk. Lydnivået i rommet var like høy som stemningen og det virket som om gjestene hygget seg.

En vennlig, men litt brysk, servitør satte raskt frem menyen og ønsket oss velkommen uten å fremheve noen av rettene. Hun var raskt tilbake for å ta opp bestilling av drikke og mat. Vi valgte å bestille henholdsvis kyllingsuppe og «Zurek» en tradisjonell polsk kjøttsuppe til forrett og spareribs og polske pierogi med oksekjøtt til hovedrett.
Drikke ble raskt satt frem på bordet og forrettene ble servert etter ca. 10 minutter, noe som ble opplevd som innenfor i forhold til type sted.
Porsjonen med «Zurek» fremsto som raus og var rykende varm, presentasjonen var imidlertid noe kjedelig og det var tydelige merker av suppen på kanten av tallerkenen. Suppen smakte imidlertid utmerket og hadde en fin konsistens. Det var rikelig med både poteter og ulike typer kjøtt samt ett egg, noe som gjorde suppen til et måltid i seg selv. For de som ikke er kjent med «Zurek» er dette en tradisjonell polsk suppe laget på syrnet mel fra rug, sopp, ulike typer kjøtt og egg.

Kyllingsuppen var laget på klar kyllingbuljong, nudler, gulerot og urter. Suppen hadde en pen presentasjon og var rykende varm. Retten hadde en grei smak, men utmerket seg ikke spesielt og vi opplevde at den ikke var verdt prisen. Den manglet også litt salt.

Den kvinnelige ansatte ryddet av bordet nærmest før vi var ferdige med forretten og spurte ikke om maten smakte. Det tok imidlertid over 20 minutter før hovedrettene ble servert, noe som ble opplevd som i lengste laget i forhold til type sted.
Porsjonen med pierogi var pent presentert og bestod av fem store, og tydelig hjemmelagede pierogi med en skål rømme. Pierogiene hadde en fin konsistens og var fylt med kvernet og godt krydret oksekjøtt som smakte utmerket. Retten var varm da den ble servert og virket til å være laget på ferske og friske råvarer.

Porsjonen med spareribs fremsto som raus og hadde en grei presentasjon, som ikke utmerket seg spesielt. Kjøttet ble servert med potetbåter, coleslaw og en skål med BBQ saus. Kjøttet fremsto som litt tørt og kunne med fordel ha fått noen flere timer i ovnen slik at kjøttet ble mørere og selv løsnet fra benene. Potetbåtene fremsto som industrielle og smakte deretter, noe som også gjaldt for BBQ sausen. Coleslawen smakte imidlertid utmerket og var måltidets høydepunkt. Dette var imidlertid ikke nok til å redde totalinntrykket av retten.

Den ansatte spurte raskt om maten smakte og virket litt satt ut da vi spurte etter salt. Ut over dette fikk ingen oppfølging under måltidet og den ansatte ble opplevd som fraværende.
Det tok noe tid å få kontakt med den ansatte for å få regningen. Regningen ble imidlertid raskt presentert etter at vi hadde fått kontakt. Den ansatte påpekte tydelig at tips ikke var inkludert i prisen, noe vi opplevde som ufint. Vi fikk en hyggelig hilsen og oppmerksomhet fra flere av de ansatte da vi forlot restauranten, noe som var med på å løfte totalinntrykket.
Konklusjon
Restauracja Rynek 95 har en sentral plassering og er tydelig populær blant byens mange turister. Lokalet er innbydende og har et eget særpreg som er med på å skape en god atmosfære. Maten som serveres holder imidlertid en lav og svært varierende standard, som ikke kan forsvare prisnivået. Servicen på stedet kan også bli bedre, selv om enkelte av de ansatte utmerket seg med god og vennlig service. På bakgrunn av matkvaliteten vil vi ikke besøke stedet igjen og kan ikke anbefale det til andre.